COVID-19 – Bericht aan ballonvaarders

Het pakket aan maatregelen genomen door de regering om de verspreiding van het Corona virus in te dijken treft ons allemaal, niet in het minst de luchtvaartsector. Als gevolg van een van de maatregelen, werd vorige week het luchtruim gesloten voor VFR-verkeer. Dit heeft als onmiddellijk gevolg dat zeker tot 5 april, geen enkele ballonvlucht meer toegelaten wordt in de FIR van Brussel.

Al deze maatregelen en beperkingen komen op een ogenblik dat er heel wat verandert voor u als ballonvaarder: het uitfaseren van de nationale regelgeving, de publicatie en de invoering van de BFCL-regelgeving (EU 2020/357). Jullie bezorgdheid is groot; dit blijkt uit de vele vragen die jullie via de KBBF –  Koninklijke Belgische Ballonvaart Federatie, mail en social media aan ons overmaakten.  Vragen waar we vandaag niet altijd onmiddellijk een antwoord op hebben.

Samen met België, zijn ook andere Europese landen, tot de vaststelling gekomen dat de invoering van de ballon regelgeving EU2020/357 op 8 april 2020, zowel voor de sector als voor de autoriteiten een bijna onmogelijke uitdaging wordt. Het DGLV overlegt met EASA en de andere lidstaten om te bekijken welke stappen we kunnen ondernemen. Met EASA werken we momenteel aan een pakket maatregelen om de commerciële luchtvaart operationeel te houden. Dit was onze eerste prioriteit, in een tweede fase bekijken we de maatregelen die we moeten treffen voor de recreatieve luchtvaart. Van zodra er nieuws te melden valt, brengen ik jullie via de website van de FOD Mobiliteit en vervoer ( https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/covid_19_coronavirus ) en de ballonfederatie op de hoogte.

Philippe D’homme

Directeur Directie
Vergunningen

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X

Paswoord vergeten?

Word lid