WNRO

Er zijn inmiddels een hoop nieuwssites die de lezers misschien wat schrik aanjagen met de vraag of je GPS systeem nog wel werkt na 6 april 2019. Wat is hier nu de reden van? Het GPS systeem werkt op basis van exacte tijd, tot op de  nanoseconde. Toen in 1980 het GPS systeem ontwikkeld is werd er gewerkt met een teller die maximaal 1024 weken kon tellen. Ongeveer 19,7 jaar. Na die periode begon de teller weer op 0. 6 april is het dus de tweede keer dat we op dat punt zijn aanbeland. De eerst keer was in augustus 1999 maar daar hebben weinig mensen wat van gemerkt aangezien er weinig tot geen GPS systemen voor de consumentenmarkt beschikbaar waren. Dat is nu natuurlijk wel anders. Het verschilt per merk of je wel of geen last ondervind van het ‘Week number Rollover Issue (WNRO)’.

Oplossing

Zorg er voor dat je steeds de allerlaatste software versie voor je gps toestel gebruikt. Meestal zal er dan niets aan de hand zijn. Is je toestel al oud en zijn er geen updates meer dan heb je een probleem.

Garmin

Garmin geeft aan dat de apparaten die er niet op voorbereid zijn nog wel zullen werken, maar dat het toestel een verkeerde datum en tijd aan zal geven. De positiebepaling zal wel gewoon goed blijven gaan. Nadeel is wel dat ook in je trackloggegevens de datum en tijd niet meer kloppen. Dit geldt uiteraard voor de echt oudere toestellen van Garmin. Garmin weet natuurlijk dat dit probleem speelt en het grootste deel van de Garmin toestellen zal geen probleem ervaren na 6 april. We zien nu dat er voor ook wat oudere modellen er nu software updates uit worden gebracht om het probleem voor te zijn. We hebben het dan nog over toestellen van meer dan 10 jaar geleden. Voor alle toestellen geldt eigenlijk, zorg ervoor dat je software up-to-date is. Bij de Garmin toestellen gaat dit het eenvoudigst met Garmin Express. Voor de Geko 201 en de GPS II+ zal dit niet gebeuren. Misschien dat het ook geldt voor andere toestellen uit hetzelfde tijdperk. Bij deze toestellen zal datum en tijd niet meer goed zijn. Positie, snelheid en dergelijk zal wel blijven werken.

Bron: Garmin

TomTom

TomTom heeft een aparte website gemaakt waarbij je op basis van je serienummer kunt controleren of je toestel wel of niet geschikt is. Ook bij TomTom geldt dat de toestellen van de laatste jaren zonder problemen zullen werken. Via deze site kun je controleren hoe het met jouw TomTom gesteld is https://www.tomtom.com/nl_nl/updates/

Mijn inbouw systeem?

Het lastige is wel dat de ervaring is, dat de ingebouwde systemen vaak minder goed onderhouden worden door de leverancier, dan de losse systemen van Garmin en TomTom. Voor de inbouw systemen is het vaak ook lastiger om kaartupdates te krijgen. Mocht je hier problemen mee ervaren dan kunnen wij je daar niet verder mee helpen, informeer bij de leverancier of het merk van het systeem.

Toekomst

Voor nieuwe toestellen en gps chips ziet het er naar uit dat er gebruik zal gemaakt worden van 13 bits voor de weektelling. Wat neer komt op 167 jaar. En dat zal dan nog even duren natuurlijk. 🙂

bronnen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X

Paswoord vergeten?

Word lid