Waarom Communicatie ‘Cruciaal’ is: Ballonvaarders en Militaire Zones

Hoewel ballonvaarten een schilderachtige en serene ervaring kunnen bieden, schuilt er soms een potentieel probleem in de vorm van onopzettelijke inbreuken op militaire zones. Deze situatie heeft recentelijk enige aandacht gekregen en we willen graag de aandacht vestigen op het belang van coördinatie en naleving.

Het is helaas voorgekomen dat ballonvaarders onbedoeld militaire zones zijn binnengevaren zonder enige melding of toelating. Dit kan resulteren in situaties waarbij de ballonnen worden gedetecteerd op de radarsystemen van de luchtverkeersleidingen die de militaire zones beheren. Hoewel de ballonnen niet direct kunnen worden geïdentificeerd, kunnen ze wel als ongeautoriseerde objecten worden opgemerkt, wat kan leiden tot potentiële veiligheidsrapporten en vervelende gevolgen voor zowel de piloten als de sponsoren.

Om dit probleem aan te pakken en de veiligheid te waarborgen, hebben we enkele belangrijke stappen die elke ballonvaarder zou moeten volgen:

 1. Raadpleeg de NOTAM’s (Notice to Airmen): Controleer altijd de actuele luchtvaartinformatie voor eventuele restricties of waarschuwingen met betrekking tot militaire zones. Deze informatie is cruciaal om op de hoogte te blijven van mogelijke beperkingen.
 2. Vooraf contact opnemen: Als er geen relevante NOTAM is of als aanvullende informatie nodig is, neem dan vooraf contact op met de militaire luchtverkeersleiding. Het vooraf melden van je intenties en vliegroute kan veel problemen voorkomen.
 3. Gebruik van telefoonnummers: Hier zijn de telefoonnummers voor verschillende militaire torens die van belang kunnen zijn:
  • EBBE: 02 44 25 500
  • EBFS: 02 44 26 290
  • EBBL: 02 44 33 135
  • EBFN: 02 44 23 626
 4. Bewustzijn in de zomer: Hoewel nachtvluchten meestal niet zijn toegestaan in de zomer, zijn uitzonderingen soms mogelijk. Houd rekening met het feit dat militaire activiteiten op elk moment kunnen plaatsvinden, dus zorg voor een grondig begrip van de actuele situatie.
 

We willen benadrukken dat dit geen kwestie is om licht op te vatten. Onbedoelde inbreuken op militaire zones kunnen niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de betrokkenen, maar ook tot grotere problemen leiden. Laten we als ballonvaarders onze verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid te waarborgen en onze passie voor luchtvaart op een verantwoorde en respectvolle manier te beleven.

Florennes-foto-Wikipedia
An aerial view of the ground launched cruise missile base at Florennes Air Base, home of the 485th Tactical Missile Wing.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X

Paswoord vergeten?

Word lid