Standbeeld van verongelukte ballonvaarder verplaatst

Standbeeld van verongelukte ballonvaarder verplaatst: “Historisch juiste plaats voor het beeld”

Op Linkeroever heeft het standbeeld van de verongelukte ballonvaarder een nieuwe plaats gekregen. Het herdenkingsmonument werd eerder al verplaatst vanwege werken aan de tramsporen op de Blancefloerlaan. Nu die werken zo goed als afgerond zijn, heeft het beeldhouwwerk een nieuwe permanente plaats gekregen.

LEES OOKDe vergeten balloncrash van Linkeroever, 120 jaar geleden: vreselijke oostenwind wordt Duitse luchtschipper fataal

Het monument ter nagedachtenis van de Duitse luchtschipper die in 1902 neerstortte op de huidige Blancefloerlaan op Linkeroever is nu te bewonderen op de hoek van de August van Cauwelaertslaan en de Blancefloerlaan.

Het is niet de eerste keer dat het beeld verplaatst werd. Na heel wat omzwervingen langs onder meer het Steen, werd het monument in 2018 in de middenberm van de Blancefloerlaan geplaatst, nabij de vermoedelijke plaats waar de luchtballon neerstortte. Toen De Lijn en Lantis even nadien de werken aan de tramsporen startten, werd het standbeeld opnieuw verplaatst binnen de werf.

Respect voor historische context

Nu die werken zo goed als klaar zijn, heeft het monument een nieuwe permanente plaats gekregen. “We hebben een nieuwe geschikte locatie gevonden binnen de heraanleg van het openbaar domein”, vertelt Samuel Saelemakers (34), curator van Kunst in de Stad. “Het monument is op deze manier veel toegankelijker en eenvoudiger te bereiken voor mensen die geïnteresseerd zijn. De presentatiewaarde is flink verhoogd. Bovendien staat het hier heel dicht bij de plaats waar de luchtballon is neergestort waardoor ook de historische context gerespecteerd blijft. Er is geen betere plaats voor het monument dan hier. Zolang er geen werken uitgevoerd worden, ziet het er niet naar uit dat het hier nog zal verdwijnen”, aldus Saelemakers. (lava)

 

 
Bron: met toestemming publicatie – GVA

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X

Paswoord vergeten?

Word lid