Lancering Nieuwe FAI Hot Air Balloon World Ranking List

door Andrew Robertson (AUS)

De FAI Ballooning Commission (CIA) heeft een nieuwe FAI Hot Air Balloon World Ranking List. Deze nieuwe FAI Hot Air Balloon World Ranking List (WRL) is ontwikkeld in samenwerking met WatchMeFly om een betere manier te creëren om de World Rankings vaker te actualiseren.

De WRL bestaat al vele jaren en werd oorspronkelijk bewerkt door Uwe Schneider (Duitsland) en Gerald Sturzlinger (Oostenrijk). Ze ontwikkelden een zeer indrukwekkende en complexe reeks formules waarmee piloten tegen elkaar konden worden gerangschikt dit terwijl de meesten van hen nooit aan zelfde evenementen hadden deelgenomen.

Helaas kostte dit in het verleden veel tijd om de data en de pilotlijsten te beheren, waardoor de WRL niet vaak werd bijgewerkt. In feite werd het pas om de paar jaar bijgewerkt nadat een Wereldkampioenschap of World Air Games was gehouden.

En hier kon WatchMeFly helpen. In de afgelopen vijf jaar heeft WatchMeFly een gecentraliseerde database van bijna 2000 piloten opgebouwd, met tools voor evenementbeheer, evenementresultaten, Balloon Live-tracking en nu ook zeer recent sz scores Dit heeft hen geholpen om een systeem te maken die deze gecentraliseerde pilotenlijst kan gebruiken om zo het beheer van de World Rankings een stuk efficiënter te maken. Nu is het de bedoeling dat de WRL elke drie maanden wordt bijgewerkt en dat landen hun ranking kunnen beheren en vaker kunnen bijwerken.

Wat is het doel van de FAI Hot Air Balloon World Ranking List?

Het is misschien eens de moeite waard om uit te leggen waarom we een wereldranglijst hebben. De lijst is er niet om te worden gebruikt voor selectiedoeleinden op nationaal of internationaal vlak. Gewoon omdat de berekeningen geen exacte wetenschap zijn, maar ze wel een mooi zicht geven op het internationale competitieballonvaren.

De lijst is meer bedoeld om een aantal voordelen voor de sport te bieden zoals:

  • Een manier voor piloten en crewleden om een idee te hebben hoe de piloten in het verleden hebben gepresteerd en hoe de verhoudingen zijn tot elkaar.

  • Het helpt de organisaties om hun evenementen, de sport en pilots in de media te promoten. Het is immers moeilijk voor niet-ballonvaarders om te snappen hoe competities werken. Maar hoe een ranglijst werkt is dan wel duidelijk. Dus als men bij een evenement bijvoorbeeld uitspraken doet als “we hebben 5 van de top 10 piloten in de wereld die meedoen” of “Matthew Scaife is een 3 x Australisch kampioen en staat momenteel op de 16e plaats in de wereld”, klinkt dit  indrukwekkender dan zeggen “we hebben een aantal echt goede piloten die deelnemen”.

Hoe wordt de FAI World Ranking List nu berekend?

Kijken we naar andere sporten, zoals tennis of golf, dan zie je dat zij de luxe hebben van een internationaal circuit, met veel evenementen waar spelers regelmatig tegen elkaar strijden. Voor deze sporten is het berekenen van hun wereldranglijst relatief eenvoudig. Ballonvaren heeft spijtig genoeg niet het geluk om zoveel internationale evenementen te hebben en ook geen groep piloten die fulltime de wereld rondreizen. Daarom werken onze ranglijstformules op een heel andere manier.

Het kostte de maker weken om de formules (en de wiskunde erachter) volledig door te krijgen. Daarom een samenvatting op de meest eenvoudige manier.

Het eerste dat u moet begrijpen, is dat WRL-berekeningen in wezen zijn onderverdeeld in 2 groepen piloten.

  • Degenen die hebben deelgenomen aan een of meer van de laatste “Big 5” -evenementen, bestaande uit zowel World (Open) Championships als World Air Games.

  • De ranglijst van piloten die de NAC (National Airsport Control) van elk land verstrekt.

Piloten uit de Big 5

Het WRL-systeem berekent eerst de ranglijst van elke piloot die heeft deelgenomen aan een van de Big 5-evenementen. Deze ranglijst is gebaseerd op een gemiddelde van hun beste resultaten van maximaal 3 evenementen. Aangezien de 5 evenementen meer dan 10 jaar kunnen beslaan, is er een weging toegepast zodat de meer recente evenementen meer invloed hebben op de ranking.

De piloten in deze groep vormen doorgaans rond de top 150 tot 200 piloten in de WRL.

Piloten van de NAC-ranglijst

De volgende reeks pilots is gebaseerd op ranglijsten die door de afgevaardigde van elke NAC worden verstrekt. Het is aan elke NAC om te beslissen hoe ze hun nationale ranglijst willen bepalen; de meesten gebruiken echter de resultaten van hun vorige nationale kampioenschappen.

Het WRL-systeem berekent vervolgens de algemene rangschikking van elke piloot op basis van een combinatie van hun positie in de NAC-lijst en een vermenigvuldiger op basis van de algehele prestaties van de NAC bij de vorige Big 5-evenementen (ook gewogen naar hoe oud elk evenement is). Op dit moment zijn de Australische pilotenranglijsten bijvoorbeeld relatief hoog in vergelijking met het verleden omdat het Australische team het goed (3e) algemeen deed tijdens het laatste Wereldkampioenschap in Oostenrijk 2018.

Hoe klim je op de ranglijst?

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op een pilotenranglijst. Hieronder een  samenvatting van hoe je op de lijst kunt komen of hoe je hoger en hoger in de ranglijst kunt klimmen

Doe mee aan je nationale kampioenschappen of de kwalificatie-evenementen voor de ranglijst van je NAC. Voor België is deelnemen aan wedstrijden in binnen- en buitenland telkens goed voor punten voor het Belgian Competition Team (BCT). Dit is de NAC-lijst die voor België geplaatst wordt op de WRL.

  1. Als je aan geen enkele wedstrijd deelneemt en je staat niet op de  NAC-ranglijst staat, en je hebt geen van de laatste Big 5-evenementen bijgewoond, dan sta je niet op de volgende WRL.

  2. Doe je het goed op je Nationaal  Kampioenschap dan kan je je kwalificeren om deel te nemen aan bijv. de Worlds of een EK. Als je naar de Worlds gaat, ga je meteen naar de top 200-ranglijsten.

  3. Doe het goed op een WK. Als je het goed doet op de Worlds, zul je over het algemeen merken dat je naar de top 100 gaat.

  4. Moedig uw land aan om het over het algemeen goed te doen. Als het team van uw land het over het algemeen goed doet, zal dit helpen om de rest van de ranglijst van het land hoger op de lijst te krijgen. Doorgaans doen de landen die als team werken bij de Worlds het over het algemeen beter, omdat teamwerk helpt om alle piloten hoger in de ranglijst te brengen.

Waar vind je de FAI Hot Air Balloon World Ranking List?

Begin april zal er een volledige update gebeuren van de lijst en zal iedere piloot zich wel terugvinden in de lijst. Ontdek ook via de klik op de naam van de piloot welke resultaten deze behaalde op wedstrijden.

De lijst wordt voor België regelmatig geüpdatet door Marnix DOBBELAERE (backup Luc Van Geyte)

Het plan om driemaandelijkse WRL’s te publiceren.

Fotocredit, bovenste foto: Kathryn Soddy (AUS)

X

Paswoord vergeten?

Word lid