50 jaar moderne warmeluchtballonvaart in België

Vandaag 13 september 2019 zal op het vliegveld van Temploux, nabij Namen, de eerste vaart van een moderne warmeluchtballon op Belgische bodem herdacht worden. Deze vond plaats op 13 september 1969.

Aan boord destijds waren de piloten Mark Westwood (Engelsman) en François Schaut (Belg), alsook Michel Evrard (Belg), passagier en organisator van de vaart. G-AXJA was het registratienummer van de montgolfière die de moderne warmeluchtballonvaart boven België inluidde.

Om 18.10 uur steeg de Engelse ballon met een inhoud van 1600M3 op vanaf het vliegveld van Temploux en landde een uur later te Lonzée. De heer Evrard, commercieel verantwoordelijke van Petrogaz, kwam op het idee vijf promotievaarten te sponsoren waardoor de geschiedenis van de moderne warmeluchtballonvaart in België van start kon gaan.

De volgende vaarten volgden elkaar snel op: Mark Westwood en Jeanne De Bast op 14 september in Luik ( vertrek vanuit Sclessin), Mark Westwood en François Schaut op 15 september te Doornik (plaine des Manoeuvres) en Don Cameron en François Schaut op 20 september te Sint-Denijs-Westrem, nabij Gent. De vijfde vaart te Gouy-les-Piétons ging niet door wegens te veel wind.

Vanavond, 13 september 2019, zullen de clubs ‘Les Ballons de Céroux’ en de ‘Belgian Balloon Club’ samen met François Schaut en Michel Evrard deze historische vaart herdenken met een ballonmeeting vanop het vliegveld van Temploux.
Bekijk hieronder de oude filmbeelden van de eerste vaart.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X

Paswoord vergeten?

Word lid