De moderne ballonvaart verloor gisteren één van zijn beide pioniers.

Don Piccard is overleed gisteren op 95-jarige leeftijd.

Het was Ed Yost (RAVEN) en hemzelf die werkelijk de moderne luchtballon zoals we die vandaag ,nog steeds kennen, introduceerde in Europa.

Met de logistieke steun van Charles Dolfus (Franse gasballonvaarder) zijn ze opgestegen in Engeland om te landen te Graveline, France met één van de eerste moderne luchtballons

Hun doelstelling hiermee was om deze nieuwe sport te introduceren in Europa, waar tot dan toe enkel de gasballon eerder bekend was.

Don Piccard Balloons leverde daarna een groot deel van de eerste luchtballonnen die in Europa aan hun opmars begonnen, waaronder de « RED DRAGON » , onder andere in Engeland, daarna in Zweden, Frankrijk, Zwitserland, etc….

Hier werd dan ook de basis gelegd voor de verder ontwikkeling van de ballonvaart in Europa en alle fabrikanten in de vorige eeuw.
Don Piccard was tevens de initiatiefnemer van de verticale laadbanden vanaf de mond tot aan de kroon en van de welbekende ‘Bulbous gore’ .

Vandaag hebben beide piloten elkaar terug vervoegd hoog in de hemel en zullen zeker piekeren over de onvoorstelbare commerciële ontplooiing die hun ideeën teweeg hebben gebracht en de vele gekke administratieve beslommeringen die hieruit zijn voortgevloeid ondertussen.

De laatste keer dat ik, Patrick Libert met Don sprak, zei hij me dat indien een administratie zoals EASA bestaan had in 1958, er nooit veel ballons zouden gevaren hebben in de wereld.

Bedankt aan Don, vele mooie vaarten nog daarboven en tot binnenkort!

Patrick LIBERT

Don Piccard
Ed Yost
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
X

Paswoord vergeten?

Word lid