Brevet behouden

Recreatief - Niet-commercieel

Bedrijfsmatig - Commercieel

Medische keuring

Een LAPL Medical is voldoende als je in Europa (EASA-landen) wilt varen. Wil je buiten Europa recreatief varen, dan heb je een Medical Klasse 2 nodig bij je BPL, om aan de internationale ICAO-eisen te voldoen.

Medical Klasse 2

Refreshers

Voor niet-commerciële ballonvaarders geldt geen refresher-verplichting.

Wel zullen FI’s iedere 48 maanden bij de periodieke trainingsvaarten (zie verder) een DTO-checklist gebruiken die min of meer de eisen volgt waaraan tijdens het examen moest worden voldaan.

Commerciële ballonvaarders dienen 1x per 36 maanden een training in gebruik brandblusser en -deken en EHBO-kit te hebben gevolgd.

Daarnaast iedere twee jaar een vaar- en grondtraining inclusief het gebruik van nood-procedures en veiligheidsvoorzieningen.

Dit wordt gecontroleerd door een Operator Proficiency Check (OPC), waarbij de piloot normale, abnormale en noodprocedures laat zien die de procedures uit het Operations Manual dekken.

De OPC is 24 maanden geldig en mag tot 3 maanden voor de einddatum worden vernieuwd. De OPC wordt door een FE uitgevoerd.

Brevet behouden

In de afgelopen 24 maanden 6 uur en 10 starts en landingen én in de afgelopen 48 maanden 1 trainingsvaart met een FI.

Als je hier niet aan hebt voldaan kun je je brevet weer geldig krijgen door ontbrekende uren solo te varen onder toezicht van een FI,
OF duo samen met een FI weg te varen,
OF na een profcheck met een FE.

In de afgelopen 180 dagen dien je min. 3 vaarten hebben gemaakt als PIC, waarvan 1 in de relevante klasse óf een vaart met een FI. Dit is dus ongeacht de grootte van de ballon (Groep).

Plus in de afgelopen 24 maanden een Licence Prof Check (LPC) met een FE
OF een refresher cursus via DTO gevolgd incl. een trainings-vaart met een FI in de ‘grootste’ groep waarvoor je bevoegd bent.

NB: voor de recentheidseis en de profcheck geldt ook een vaart als bedoeld in Part-BOP.ADD.315. Een LPC en OPC kunnen dus worden gecombineerd in één check met een FE.

Leeftijd

Voor een recreatief brevet geldt geen maximum leeftijd.

Een commerciële rating blijft uiterlijk geldig tot het bereiken van de leeftijd van 70 jaar

X

Paswoord vergeten?

Word lid